Familien der vinker

Familien der vinker

Skrevet af: Lars Kristensen, forstander

Udgivelsesdato: Mandag den 10. august 2020

Fra 1997 til 1999 boede og arbejde vi i Zimbabwe. Med tre børn på henholdsvis 9 mdr., 3 år, 7 år og mor og far, Helle og undertegnede. Det var to fantastiske år! Vi boede i en fin og forholdsvis stor by i landlige omgivelser. Adressen var noget så eksotisk som, Paradise park, 77 First street, Marondera. Det var dog ikke helt så eksotisk, som navnet antyder, men det var en god by og et okay hus og med en dejlig stor grund. Bagved huset var der et fattigt kvarter og på vejen som huset lå på, var der et dejligt liv med biler og mange gående mennesker fra lokalområdet. Vi havde en knaldrød pickup med et flot dansk flag på – kendt i området.

Som overskriften antyder, så blev vi kaldt, familien der vinker. I mange lande i Afrika giver man navn til børn, folk og andet i forhold til det de gør eller deres udseende. F.eks. hed vores hjælper på kontoret Happymore og hel rigtigt, han var mere glad end de fleste. Som I sikkert kan regne ud, så hilste vi på mange mennesker i nærområdet, måske dem alle. Når de forbipasserende på vejen gik forbi med deres familie, fik de en hilsen. Når vi kørte i det røde lyn, fik de en hilsen. Når vi handlede i byen, hilste vi på Gud og hver en mand. Vi arbejde i et sportsprojekt med mange børn, dem hilste vi selvfølgelig på. Med afrikansk skik, var det derfor oplagt, at vi blev kaldt familien der vinker. At vi i Danmark vinker på en hel anden måde end i Afrika, er nok en del af forklaringen på, at vi blev lagt mærke til, men forskellen på vinketeknikken de to kontinenter imellem, er en hel anden historie.

Vi var ikke de eneste hvide i byen, altså var det normalt at se hvide, det var ikke et hudfarvespørgsmål, at vi var specielle mht. farve. I byen var man meget blandet farverne imellem. Hvordan de forskellige folkeslag kom ud af det med hinanden, ja, det er ligeledes en hel anden historie.

Vi har selvfølgelig snakket meget om baggrunden og hvorfor vi fik vores fine navn familien der vinker. Vi har et par ideer. Helles far var lastbilchauffør og min far var lastbilsvognmand, begge vores forældre kom fra små tætte samfund, hvor alle kendte hinanden og i de samfund hilste alle på hinanden. Det har vi taget med som noget helt naturligt. De mange timer vi begge har siddet i en lastbil og set vores fædre hilse på mange modkørende, har sikkert også påvirket os.

Vores kultur fra barnsben er, at man hilser på dem man møder og har begge med modermælken fået at vide, at man kigger folk i øjnene og siger pænt goddag til alle, uanset om man kender dem eller ej.

Som I kan forstå, så er det at hilse, blevet en naturlig del af vores liv, også i Zimbabwe.

Det første møde med et andet menneske kan være et vink eller en hilsen, for mig, en god måde at mødes på. Løfter man hovedet og kigger andre i øjnene, vil man hel reflektorisk hilse, selvfølgelig på dem man kender, men i lige så høj grad på alle og dem man ”bare” møder og ikke kender. Det er for mig en fantastisk måde at møde hinanden, at bygge bro mellem mennesker, at vise menneskesind og anerkende hinanden på en enkel og stærk måde. De ensomme får fornemmelse for, at der er nogen som ser dem. Dem der føler sorg, får en medfølelse som kan vende sorgen mod glæde.

Så derfor, hils på hinanden når I mødes, hils på dem I ikke kender, vink til modkørende og giv dem dit gladeste smil. Det koster ikke noget.

Hvor svært kan det være.